In een wereld die constant evolueert en digitaliseert, is het zakelijke landschap voortdurend in beweging. Voor bedrijven van elke omvang is het van cruciaal belang om bij te blijven met de nieuwste trends en technologieën om concurrentievoordeel te behalen. In 2024 zien we enkele opwindende ontwikkelingen op het gebied van professionele bedrijfsprinters en multifunctionals die de manier waarop bedrijven werken ingrijpend zullen veranderen. In dit artikel duiken we dieper in op de trends die in 2024 de toon zetten voor zakelijke printers en multifunctionals.

1. Duurzaamheid als Leidend Principe

Duurzaamheid is niet langer slechts een buzzword, maar een cruciale factor bij het selecteren van zakelijke printers. In 2024 zullen bedrijven zich richten op het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Dit vertaalt zich naar printers die zijn ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten en vervaardigd met milieuvriendelijke materialen. Zowel fabrikanten als gebruikers zullen de nadruk leggen op recyclingprogramma's voor cartridges en onderdelen, waardoor de levenscyclus van apparatuur wordt verlengd.

2. Naadloze Integratie met Cloud en Mobiel

De zakelijke wereld wordt steeds mobieler, en printers moeten daarin meegaan. In 2024 zullen printers en multifunctionals naadloos integreren met cloudopslagdiensten, waardoor gebruikers documenten kunnen afdrukken en scannen vanaf elk apparaat, waar ze zich ook bevinden. Mobiel afdrukken wordt standaard, waardoor werknemers productiever kunnen zijn, ongeacht hun locatie.

3. Verbeterde Beveiliging en Gegevensbescherming

Met toenemende zorgen over gegevensbeveiliging zullen zakelijke printers geavanceerde beveiligingsfuncties bieden. Dit omvat versleuteling van gegevens, beveiligde toegangscontrole en beveiligde afdrukken, waarbij printopdrachten pas worden vrijgegeven na verificatie. Gegevenslekken zullen worden geminimaliseerd en bedrijfsgegevens worden effectief beschermd.

4. Kunstmatige Intelligentie (AI) en Automatisering

AI zal een grotere rol spelen in zakelijke printers en multifunctionals. Dit betekent geavanceerde automatiseringsopties, zoals het herkennen van documenttypen en het optimaliseren van afdrukinstellingen. AI zal ook worden gebruikt om mogelijke problemen in de printer te voorspellen en proactieve onderhoudsmaatregelen voor te stellen, wat resulteert in minder uitvaltijd.

5. Kostenbeheersing en Efficiëntie

Bedrijven zullen blijven streven naar kostenbeheersing en efficiëntie. Dit vertaalt zich in multifunctionals die zowel printen, kopiëren, scannen en faxen combineren in één apparaat. Hierdoor kunnen bedrijven hun printinfrastructuur vereenvoudigen en operationele kosten verlagen.

6. De Opkomst van Inkjettechnologie

Lange tijd werden zakelijke printers gedomineerd door laserprinters vanwege hun snelheid en afdrukkwaliteit. In 2024 zien we echter de opkomst van inkjettechnologie voor zakelijk gebruik. Inkjetprinters bieden voordelen zoals lagere operationele kosten, minder energieverbruik en de mogelijkheid om hoogwaardige kleurenafdrukken te produceren. Deze verschuiving zal de concurrentie vergroten en bedrijven meer keuzemogelijkheden bieden.

7. Ondersteuning voor 3D-Printing

Terwijl 3D-printen voorheen voornamelijk werd gebruikt voor prototyping, zien we een groeiende interesse in 3D-printers voor zakelijke toepassingen. In 2024 zullen meer zakelijke multifunctionals ondersteuning bieden voor 3D-printing, waardoor bedrijven prototypes, maatwerkproducten en reserveonderdelen kunnen produceren.

8. Analytics en Rapportage voor Kostenoptimalisatie

Bedrijven zullen meer waarde hechten aan gegevensanalyse en rapportage met betrekking tot hun printgedrag. Dit helpt bij het identificeren van inefficiënties en het optimaliseren van de printinfrastructuur. Door inzicht te krijgen in het printgedrag, kunnen bedrijven kosten besparen en duurzaamheidsdoelstellingen nastreven.

9. 5G-Connectiviteit

Met de uitrol van 5G-netwerken wordt snellere connectiviteit mogelijk. Dit heeft invloed op mobiel afdrukken en cloudgebaseerde diensten, waardoor printopdrachten nog sneller kunnen worden verwerkt.

10. Veranderende Koop- en Onderhoudsmodellen10. Veranderende Koop- en Onderhoudsmodellen

De manier waarop bedrijven zakelijke printers kopen en onderhouden, zal evolueren. Abonnementsmodellen worden populairder, waarbij bedrijven betalen voor het gebruik van de printer en alle onderhoudskosten zijn inbegrepen. Dit vermindert de behoefte aan grote kapitaalinvesteringen en zorgt voor voorspelbare kosten.

In 2024 staan zakelijke printers en multifunctionals voor opwindende veranderingen en verbeteringen. Duurzaamheid, connectiviteit, beveiliging en efficiëntie zijn sleutelwoorden die de toekomst van zakelijk printen zullen vormgeven. Het is essentieel dat bedrijven zich bewust zijn van deze trends en hun printinfrastructuur dienovereenkomstig plannen om concurrentievoordeel te behalen en de efficiëntie te verbeteren. Zoals de technologie zich blijft ontwikkelen, zal de rol van zakelijke printers en multifunctionals in de bedrijfswereld blijven veranderen. Het is spannend om te zien hoe deze trends zich in 2024 zullen ontvouwen en hoe bedrijven kunnen profiteren van de evolutie van printtechnologie.

Benieuwd welke modellen bij deze trends horen? Lees onze blog over de beste zakelijke printers voor 2024 of neem contact op met onze adviseurs om over uw printoplossing te praten.

Nu alvast benieuwd? Stuur even een e-mail naar info@bmpnederland.nl of bel met 085 130 39 81. Leveren wij de koffie, luisteren wij naar jouw vragen of tips